EMEKLİÇALIŞAN
18 YAŞ ÜSTÜ1012,50 TL810,00 TL
12-18 YAŞ ARALIĞI1518,75 TL1215,00 TL
04-12 YAŞ ARALIĞI1620,00 TL1296,00 TL
0-4 YAŞ ARALIĞI1822,50 TL1458,00 TL

İşitme Kaybı Nedir?


İşitme kaybı;
 işitme hassasiyetindeki azalma, etraftaki sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama veya vızıldama gibi seslerin duyulması işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.

İşitme hassasiyetinde azalma demek illa işitme eşiklerinin kötüleşmesi demek değildir.

İşitme eşikleri normal olsada anlama sorunlarının olması işitme hassasiyetinde azalma olduğu anlamına gelebilir.

İşitme kaybı varsa genellikle bahsedilen üç konu olacaktır. Bunlar işitme kaybının tipi, işitme kaybının derecesi ve işitme kaybının konfigürasyonudur (yani hangi frekansları etkilediği).

Periferik işitme sistemini ilgilendiren işitme kaybında üç tip işitme kaybı karşımıza çıkar. Bunlar iletim tipi işitme kaybı, sensörinöral tip işitme kaybı ve karma tip işitme kaybıdır. Merkezi işitme sistemini ilgilendiren durumlarda ise sesi duymaktan çok işitilen seslerin anlamlandırılması ile ilgili problemler ağırlıklı olup buna merkezi işitsel işlemleme bozukluğu denilmektedir.

Nedenleri

Kanser tedavisi gören hastalarda kullanılan kimi kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücü (dirüetikler) olarak tanımlanabilecek bazı ilaçlar işitme kaybına yol açabiliyor.

Tümörler veya kafa içinde basınca yol açan hastalıklarda işitme kaybına sebep olabiliyor.

Yaşla birlikte duyuda kayıplar yaşanabiliyor. Özellikle 40 yaş sonrası kişilerde yaşlılığa bağlı iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar gözlemlenebiliyor. Enfeksiyonlar veya metabolik hastalıklar: şeker veya endokrin hastalıkları gibi enfeksiyonel hastalıklar da işitme kaybında önemli bir rol oynayabiliyor.

Özellikle yüksek sesli yerlerde çalışan kişileri tehdit eden yüksek ses, 95 desibel ve üstü ani işitme kayıplarına neden olabiliyor. Bunların yanı sıra, aşağıda sayılanlar da işitme kaybına neden olabilecek durumlar arasında sayılabiliyor:

  • Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
  • Orta kulakta kronik olarak sıvı birikmesi
  • Kafa yaralanmaları
  • Anormal kemik büyümesi
  • İnme
  • Genetik çekim
  • Meniere hastalığı

Belirtiler


İşitme kaybı
 aşamalı olarak ya da aniden gelişebilir.  Çoğu zaman herhangi bir belirti vermezken, bazı hastalarda ise kademe kademe işitsel kayıplar yaşanabilir.  Her zaman çok fazla belirti vermeyen işitme kayıpları tedavi edilmezse kişi duyma yetisini kaybedebilir. İşitme kayıpları bazı durumlarda aşağıdaki belirtileri gösterebilir.

  • İnsanlara sıklıkla cümlelerini tekrarlamalarını söylüyorsanız
  • Kalabalık ortamlarda sesleri ayırt edemiyorsanız
  • Televizyon izlerken veya müzik dinlerken sesin yüksekliğini fark etmiyor ve çevreniz tarafından uyarılıyorsanız
  • Sohbetleri takip etmekte zorluk çekiyorsanız işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Bu belirtilerin devam etmesi ve tekrarlaması durumunda bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmeliniz.

Tanı Yöntemleri

Hastada öncelikle enfeksiyon olup olmadığı araştırılıyor. Hastada enfeksiyondan şüpheleniliyorsa sübjektif ve objektif denilen iki aşamalı işitme testi yapılıyor. Testler sonucunda iç kulaktaki sinirsel hasar, işitme kaybı, işitme derecesi ve hangi kulakta olduğuna dair bilgiler saptanıyor.

Ayrıca hastanın öyküsü ve test sonuçlarına göre hekim ameliyat ve işitme cihazı kullanmasına karar verebilir.

Tedavi Yöntemleri

Doğru işitme cihazı sözel ve işitsel iletişimi yeniden kurup geliştirmeye yardımcı olabilir, bu esnada Widex cihazlarımızı öneriyoruz, bizlerle iletişime geçip Widex işitme cihazlarını satın alabilirsiniz.

Basınç dengeleme tüpleri, kronik orta kulak sıvısını tahliye etmeye yardımcı olur. Otoskleroz: Eğer sorunun orta kulakta bulunan çekiç-örs-üzengi kemiklerinden kaynaklandığı tespit edilirse, bunlar işlevsel bir protez kemiği ile değiştirilebilir.

İşitme cihazlarının yardımcı olmadığı kimi hastalarda sesi dış ortamdan alarak doğrudan işitme sinirine aktaran cihazlardır.

Altta yatan Meniere gibi bir takım hastalıklar tespit edildiği takdirde, bunların tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

İşitme cihazı, yapılan uyarlama doğrultusunda, sesleri doğala en yakın biçimde yükselterek var olan işitme kaybını örten, duymaya yardımcı, komplike bir üründür.

Bazı istisnalar hariç kalıcı işitme kaybı söz konusu olan ya da bir takım nedenlerden dolayı işitme uzmanınızın cihaz önerdiği her durumda işitme cihazı kullanılmalıdır.

İşitme kaybı total derecede olmadığı ve kulak yapısı uygun olduğu müddetçe, kalıcı duyma azlığı olan her insan yaş ya da cinsiyet fark etmeksizin işitme cihazı kullanabilir. Ayrıca ‘’tinnutus’’ (çınlama) gibi bazı özel durumlarda da işitme uzmanının önerisi doğrultusunda cihaz kullanabilirsiniz.

Hayır işitme cihazları yalnızca işitme cihazı satış ve uygulama merkezi olarak ruhsatlandırılmış yetkili kurumlardan alınabilir.
İşitme cihazları genel olarak su, nem ve tozdan etkilenir. Dolayısıyla bu etkenlerden korunmalıdır. Ayrıca darbe ve aşırı ısı da cihaza zarar verebilir.
İşitme cihazları için özel üretilen bakım ve temizlik ürünleri mevcuttur. Bu malzemeleri merkezimizden temin ederek cihazınızın genel temizliğini kendiniz yapabilirsiniz, ancak unutmayın ki yetkili ve donanımlı bir merkezde yapılacak olan bakım-kontrol çok daha sağlıklı ve de yararlıdır. Bu nedenle her 3 ayda bir cihazınızın bakımlarını merkezimizde ücretsiz olarak yaptırmayı ihmal etmeyin
Eğer cihazınızdan ses gelmiyorsa ilk etapta pilini kontrol edin. Pilin dolu olduğundan eminseniz ve yine ses gelmiyorsa bu defa kulağınıza giren kalıbın / probun tıkalı olup olmadığına bakın. Bunlarla sorunu çözemezseniz cihazını bir işitme merkezine götürerek işitme uzmanınızdan yardım alın.

Hayır işitme cihazı kulağı tembelleştirmez. İnsan vücudu genel anlamda yapı olarak, kullanılmadıkça işlevini azaltan ve gücünü yitiren bir organizmadır. Aynı şekilde beynin duyum ve algıyla ilgili kısmı ve sinirler de yeteri kadar duyum olmadığı takdirde algılama-ayırt etme yeteneğini zaman içerisinde kaybeder. Bu durum ise SD skoru düşüklüğü olarak tabir ettiğimiz, yeterli ölçüde duyum olmasına rağmen kelimeleri anlayamama-ayırt edememe sorununa neden olmaktadır. Zamanında işitme cihazı kullanımı ise bu problemi önler veya kısmi olarak toparlar. Dolayısıyla sanılanın aksine işitme cihazı kullanmak duyum ve algı yeteneğimizi diri tutar.

Hayır işitme cihazı kulağı tembelleştirmez. İnsan vücudu genel anlamda yapı olarak, kullanılmadıkça işlevini azaltan ve gücünü yitiren bir organizmadır. Aynı şekilde beynin duyum ve algıyla ilgili kısmı ve sinirler de yeteri kadar duyum olmadığı takdirde algılama-ayırt etme yeteneğini zaman içerisinde kaybeder. Bu durum ise SD skoru düşüklüğü olarak tabir ettiğimiz, yeterli ölçüde duyum olmasına rağmen kelimeleri anlayamama-ayırt edememe sorununa neden olmaktadır. Zamanında işitme cihazı kullanımı ise bu problemi önler veya kısmi olarak toparlar. Dolayısıyla sanılanın aksine işitme cihazı kullanmak duyum ve algı yeteneğimizi diri tutar.

İşitme kaybının bir çok farklı türü ve sebebi bulunmaktadır. İşitme cihazı kullanmak gereksinimi ve süresi de bu sebeplere göre değişmektedir. Örneğin tamamen orta kulak patolojisinden kaynaklı bir işitme kaybı, patoloji ortadan kalktığında düzelirse cihaz kullanım ihtiyacı da ortadan kalkar, ancak bu tip durumlar çok istinadır. Genel olarak ele aldığımızda işitme cihazı kullanımı yaşamın sonuna kadar sürer.

Kaliteli bir işitme cihazı düzgün kullanılır ve bakımları ihmal edilmezse 7-8 yıl kadar kullanılabilir; ancak sağlıklı ve rahat bir duyum için 5 yılda bir değiştirmek en doğrusudur. SGK ‘ da aynı şekilde 5 yılda bir cihaz yenileme hakkı sunmaktadır.

Eğer cihazı kulağınıza doğru şekilde takmanıza rağmen dışarından duyulabilecek şekilde bir ses çıkarıyorsa, sorun kalıpta ya da cihaz ayarınızda olabilir. Ayrıca kulak kiri (buşon) ve cihazdaki teknik bir arıza da bu soruna neden olabilir. Bu tür bir problemde doğrudan işitme uzmanınızla iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır

İşitme cihazınıza pil takarken, pilin + ve ­­­­­­­– yönüne dikkat edilmelidir. Ayrıca pilin üzerindeki bandı kaldırdıktan sonra 1-2 dakika kadar beklemek pilin daha verimli şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.